Hyra lägenhet

När du ska hyra en lägenhet är det viktigt att du får ett skriftligt hyreskontrakt på vad som gäller. Det ska bland annat stå hur hög hyran är och vad som ingår i hyran så som el, värme eller trappstädning.

När du väl flyttat in i lägenheten, kolla efter så att allt stämmer. Det finns oftast bestämmelser för hur ofta lägenheten ska renoveras. Ifall att tapeterna skulle vara skadade kan du alltså vända dig till din hyresvärd och be honom byta ut dem, skulle det istället vara så att du bara ogillar tapeterna så har hyresvärden inget tvång att byta.

Kolla alltid att toalett, dusch kyl/frys osv. fungerar. Gör de inte de har du alltid rätt att få dem utbytta eller lagade. Skulle någon slags tvist mellan dig och din hyresvärd uppstå kan du alltid vända dig till Hyresnämnden.

Vill du tillexempel tapetesera innan tiden för renovering från hyresvärden är kommen så får du oftast göra det. Prata helst med hyresvärden först, du får oftast betala kostnaden för det själv men i vissa fall kan dem betala en del. När du väl taperserar är det viktigt att det görs på rätt sätt, det ska vara lika bra gjort som om en målare hade gjort det.

Man får inte glömma att kraven är ömsesidiga och det är inte bara du som har rätt att ställa krav på hyresvärden, utan han har även krav på dig. Skulle du hoppa över att betala hyran har han rätt att vräka dig, precis som om du skulle störa dina grannar på något sätt som tillexempel genom oljud. Hyresvärden har även rätt att kräva ersättning från dig om du skulle ha förstört något eller gjort någon stor förändring i lägenheten den dagen du flyttar ut.



Hyra i andra hand:

När man säger att man hyr i andra hand menar man att man hyr av en person med ett förstahandskontrakt.

Viktigt att tänka på om du ska hyra i andra hand:

- hyresvärden måste ha gett sitt tillstånd om att du hyr i andra hand från den med förstahandskontraktet

- den som hyr ut åt dig får inte ta ut hur hög hyra som helst utav dig, du kan vända dig till hyresnämnden för att få reda på om du betalar för mycket

- bara för att personen med förstahandskontraktet säger upp sitt hyreskontrakt på lägenheten innebär det inte att du får ta över lägenheten


Bostadsbidrag

Bostadsbidrag kan man ansöka om hos försäkringskassan om du är 18-29år eller om du har barn. Hur mycket bidraget är på varierar. Bidraget bestäms utifrån inkomst och hyreskostnad.

Att tänka på:

- vill du ha bostadsbidrag och bor med någon annan måste även du stå med på kontraktet. Står personen du bor med ensam på kontraktet så räknas du bara som en inneboende och kan därför inte ansöka om bostadsbidrag

- när man är sambor och ansöker om bostadsbidrag räknas eran gemensamma inkomst ihop och utifrån den summan bestäms om ni ska få rätt till bostadsbidrag, försäkringskassan tar alltså inte hänsyn till om ni har delad ekonomi

- om du bor ihop med en kompis av det andra könet måste du oftast besvisa att ni inte har något kärleksförhållande, det gör vanligast genom ett besök hos er handläggare

Sambo

Sambolagen

Om du någon gång flyttar ihop med in pojk- eller flickvän och det sedan tar slut, kommer frågan "vem äger vad egentligen?".

Exempel:

Kerstin och Nisse flyttar ihop, under tiden de är tillsammans köper de lite nya saker så som ett köksbord, tv osv. Efter 1 år tillsammans bestämmer de för att flytta ifrån varandra. Kerstin som varit arbetslös och inte haft någon inkomst under de året de bott tillsammans har därför inte betalat några av de sakerna de köpt. Nisse hävdar att sakerna de köpt tillhör honom eftersom de är köpta för hans pengar. Kerstin säger däremot att hon har lika stor rätt som Nisse till sakerna och att de även ska dela upp hans sparade pengar. Vilken har rätt?

Svar:

Kerstin har rätt att hon har lika stor rätt till sakerna som Nisse, eftersom dessa saker köpt under deras tid som sambos och då gäller sambolagen om inte annat sagts(se samboavtal). Hon har däremot inte rätt till hälften av honoms pengar eftersom det är Nisses privata egendom. Alltså, alla saker man införskaffar under tiden som sambos har båda parter lika mycket rätt till oavsett vem som köpt det. Även saker som köpts precis innan man flyttat tillsammans som man har köpt för ett gemensamt bruk till den nya bostaden har båda parter lika mycket rätt till. Om de tillexempel hade köpt en bil 1 månad innan dem flyttade ihop så har båda parter lika mycket rätt till den efter ett uppbrott.

Samboavtal:

Ett samboavtal kan vara klokt att skriva innan. Samboavtalet gäller före sambolagen. I ett samboavtal gör man i förväg upp hur saker och ting ska fördelas om det skulle ta slut eller någon skulle dö. Samboavtalet undertecknas av båda parter och det kan även vara smart att ta med ett vittne.

RSS 2.0